Over mij

Mijn foto
Pikine, Dakar, Senegal
Ik ben Lise, 21 jaar en studente orthopedagogie. Ik zal voor 4 maanden in Senegal stage lopen bij het project TFC, meer info: http://tfcexcelsior.org/

woensdag 16 mei 2012

Ik heb helemaal geen zin om een blogbericht te schrijven, maar goed, het eten is er nog niet, dus laat ik jullie snel wat vertellen :)

Ik begin hier meer en meer te beseffen dat het bijna om is. Ik ga de kinderen van het project, de families en de manier van leven hier echt heel hard missen. Het is iets dat ik voor altijd mee zal dragen in mijn hartje, dat is zeker :) Ook in mijn hoofd.

Momenteel probeer ik echt zoveel mogelijk te registeren, want mijn hoofd onthoud niet lang genoeg, foto's zeggen gelukkig wel genoeg. Ik maakte daarom ook net op facebook een mapje Senegal 2 aan met veel foto's van de mensen hier. 

De Afrikaanse muziek vind ik ook echt helemaal geweldig en ik vind het op zich wel fijn om met de meisjes mee te dansen, ook al zeg ik tegen iedereen die ik niet ken dat ik dat helemaal niet kan, Senegalees dansen :p Anders moet ik dat ook bij onbekende doen en dat is minder mijn ding.

De laatste weken heb ik ook veel babytjes gedragen, nu ja, kleine kindjes. Doet me meer en meer uitkijken naar de geboorte van mijn neefje! Spannend! Ik ga hem (en de rest van het gezin) zo snel mogelijk bezoeken als ik terug in België ben :D 

Het eindwerk is ook eindelijk afgeraak! Jeeeej :) nu nog afwachten of we het ook echt maandag kunnen uploaden, normaal moeten we het geprint binnenbrengen, maar daarvoor neem ik nu toch nog niet het vliegtuig hoor ;)

Mijn MAB-project loopt zo ook stilaan op zijn einde, wel heel fijn om met dans, muziek en theater met die meisjes te werken! :D Echt een leuke sfeer ook, hun talenten heb ik alvast op film staan. Nu nog afwachten tot zaterdag om echt een toneel met hen in elkaar te steken! Jeeej! :D 

Goh weet je wat ik echt niet ga missen? Dat eten hier.. 't komt mijn oren echt uit. Ik ben al bang voor wat we over een halfuurtje ofzo voorgeschoteld gaan krijgen. Ik kijk echt uit naar de Belgische keuken van de mama :D oooh en naar een warm bad! Want dat koud water komt ook ewa mijn oren uit ze :p Zo vier maand ne koude douch.. vier maand is daarvoor toch echt wel lang genoeg ze! :p

Nog even vermelden dat we onlangs ook een muis in onze kamer hadden, maar ze is gevangen, dankzij een schuif zonder koekjes, maar wel een lijmplakaat dat erin lag met veel lekkers. 's Morgens zijn we dan onze gastpapa gaan halen, die de muis naar zijn zeggen heeft opgegeten :p Wat hij er dus echt mee gedaan heeft, geen idee.. xD

Zo, ik vind dat ik zo toch weer wat verteld heb :D Ik zal maar mss direct eens onze planning zeggen, want ik weet niet wanneer ik daar nog tijd voor ga vinden.

Woensdag: Teambuilding + huiswerkbegeleiding
Donderdag: Petit beurs, bloemsuiker enz kopen om petit beure taart te maken (koek julien gelijk wijle zeggen in de familie :D). Nieuwe kleren ontvangen en bestellen. Op bezoek bij mensen. Werken voor school.
Vrijdag: Lekstokken kopen voor de gasten van 't project en sandalekes+huiswerkbegeleiding+één vd laatste keren skypen met de sjoe
Zaterdag: De valies misschien al wat vullen+ stage
Zondag: Uitdelen van de lekstokken aan de 170 voetballerkes :p + nadien seksuele voorlichting voor de alleroudste en de meisjes+ ng bij de mensen langsgaan+ Eten kopen voor de huiswerkbegeleiding
Maandag: Coördinatievergadering+ Evaluatie+ Huiswerkbegeleiding+ Spaghetti maken voor de familie
Dinsdag: Nog zoveel mogelijk hier zijn natuurlijk :D + eten bestellen om mee naar huis te nemen :D en 's avonds heeft Fé iets in petto
Woensdag: Afscheidsfeestje met de gasten van de huiswerkbegeleiding
Donderdag: Afscheid van iedereen.. :( 
Vrijdag: Valies in orde maken + vertrekken
Zaterdag: TERUG IN BELGIE, IEDEREEN NEN DIKKE KNUFFEL GEVEN EN VEEL SLAAP INHALEN :D

zondag 6 mei 2012

Weeral een week voorbij?

De tijd begint hier echt rapper en rapper te gaan. Ik besef daardoor ook maar des te meer hoe erg ik het hier ga missen, de mensen, de sfeer, de kindjes van het project, de kindjes hier thuis, onze 'families', echt amai...

Vorige week zondag, was het training en nadien deden we de plaatselijke 'koopjesmarkt' eens, we hadden hier voordien nog geen tijd voor gevonden. 

Maandag was het vergadering en huiswerkbegeleiding. Wiskunde en Frans met een jenga-spel met mn klein mannen, plezant :) 

Dinsdag, uitstap naar île de gorée met de Benjamins (11-12 jarigen). Ze hadden daar een toernooi, helaas verloren ze meteen al de eerste match, waardoor er voor de rest niets meer te spelen viel voor hen. Ze waren wat triest. Eens kijken of lekker eten helpt. Neen hoor, daarbij heb je dus ook moeilijke kinderen zoals bij ons! De ene gaf zijn kip weg, de andere zijn groentjes. En wij maar zeggen in België "de kindjes in Afrika hebben geen eten, eet alles maar mooi op." (oké ja, sommige hebben hier natuurlijk ook wel amper eten...). Het eten was niet helemaal een opkikker, maar toen ze wisten dat ze mochten zwemmen, waren ze dolenthousiast. Nadien wel bevriezen natuurlijk, gelukkig hebben toubabs altijd veel kleren aan (vooral ik dan toch: trainingsvest en sjaal kon ik afgeven, want had zelf ook mijne gelee nog).

Woensdag deden we teambuilding met de cadetten, in het begin voelde ik me tegenover die groep toch wel onzeker, omdat die praktisch even oud zijn als mij. Maar eigenlijk vanaf de eerste keer dat we met hen activiteiten deden hadden ze respect voor ons, al is dat wel gegroeid. Ook het samenwerking onderling groeit, super fijn om te zien! :) Huiswerkbegeleiding: trek maar een aantal kaarten, oké, je hebt een 7, 9, 4 en 3, bereken mij dan maar 79+43 :) dat bleek een leuke wijze van werken, maar met te veel lukt dit niet (faalde vrijdag met 8 gasten, dus werd het standaard oefeningen geven en maken). Mijn hoofdrekenen is hier al aangesteld geweest hoor (want ja, sommigen moeten dan ook 79x43 doen he, ik zelf dan ook.

Donderdag: skypegesprek en voor eindwerk werken. Veel meer zat er helaas niet in voor mij. Maar, ik kan wel zeggen dat ik blij ben dat dat 'af' is! :)

Vrijdagochtend: eindwerk, nadien was het tijd voor de huiswerkbegeleiding. Ik ga die kindjes echt missen, meer kan ik er even niet over kwijt. Wat ik wel nog wil zeggen: ik ben benieuwd hoeveel balpennen ik morgen uit mag delen! Via Belgen kregen wij 4 zakken van heel veel balpennen. Wie morgen op tijd komt (tussen 17u30 en 18u) krijgt een balpen! :)

Vrijdagavond: uitgaan! Met leuke Afrikaanse muziek afgewisseld met R&B. Ik ben er nog altijd niet goed van uitgerust, maar 't was wel ne keer plezant! Drie toubabjes (blanken) en onze Tchallang der bij :D 

Zaterdagochtend vroeg uit de veren (toch na een zware nacht) om te gaan shoppen in Dakar-centrum! De valies is weer nog meer gevuld geraakt, hopla ^^ :)

Zondag: training + vergadering. Nadien veel voor school gewerkt et maintenant je suis crêvé. Fanaan ak djam tout le monde! (Al denk ik dat in België nu wel al heel veel mensen onder de wol steken, zo hoort dat ook! Ik kruip onder mijn dun dekentje, met een zomers pyjamatje!)